INTEMPESTUS-LARP

Aloittelijaystävällinen liveroolipeli

Larppauksesta

Seuraavan tekstin on laatinut Annastina N. Kiitos hänelle!

Oletko ensikertalainen, jolle termit ja yleiset käytännöt eivät ole vielä tuttuja? Huoltaja, joka ei ole ihan varma, mitä larppaus tarkalleen on? Täältä löytyy tiivis ja kattava tietopaketti larppauksesta sekä tervehdys ensikertalaisille ja larppaussanastoa ja linkkejä lisälukemiseksi.

Yleistä

”Tiivistetysti LARP – joka tulee sanoista live action roleplay – tarkoittaa eräänlaista näytelmää, jossa pelinjohto on kirjoittanut pelaajilleen hahmot ja jonkinlaisen taustatarinan. Jaetuista hahmopapereista käy ilmi hahmon historia, kontaktit ja tavoitteet. Näytelmässä ei ole ennalta määrättyä juonta tai yleisöä, vaan pelin alettua pelaajat saavat yhdessä sovittujen sääntöjen puitteissa alkaa toteuttaa omia tavoitteitaan ja eläytyä omaan hahmoonsa.” 

Nörttitytöt

Liveroolipelaaminen eli larppaus on luovuutta ja sosiaalisuutta vaativa harrastus, joka perustuu pitkälti improvisointiin ja eläytymiseen. Se on parhaimmillaan todella hauskaa ja myös sopivan haastavaa, kun pelaajat omaksuvat roolihahmojensa tavoitteet ja yrittävät edistää niitä. Jos olet kuullut firmoille järjestettävistä murhamysteeri-illallisista, nekin ovat larppausta, vaikka juonittelu ja mysteerinratkaisu ovat niissä tavallista suuremmassa roolissa.

Larppaus on yleistynyt Suomessa tasaisesti 80-luvulta asti, joten tätä nykyä harrastajia löytyy kaikista ikäluokista. Se on kehittynyt pienistä kaveriporukoiden metsälarpeista hyvin moninaisiin, vaivalla ja taidolla suunniteltuihin ja järjestettyihin peleihin, joissa tarjotaan usein ruokailu ja majoitus aivan kuten muidenkin harrastusten leiritoiminnassa. Roolivaatteiden valmistus on ajanut monet larppaajat myös käsitöiden ja ompelun pariin. Kaiken kaikkiaan larppaus on todella monipuolinen ja kehittävä laji, josta löytyy kaikille jotain, usein myös roimasti uusia ystäviä.

”Roolipeleillä tarkoitetaan yleensä niin kutsuttuja pöytäroolipelejä, joita pelataan yleensä pöydän ympärille kerääntyneenä. Pöytäroolipeleissä pelaajat kuvailevat hahmojensa tekemiset, eivät oikeasti toteuta niitä edes simuloidusti. Larppaus taas on lähempänä teatteria tai improvisaatioteatteria, jossa yleisönä ovat toiset esiintyjät eli pelaajat. Pelipaikka on yleensä lavastettu aidon tuntuiseksi, ja pelaajat toimivat siellä kuten hahmot oikeasti toimisivat, sovituissa rajoissa.” 

Maahinkainen

Lue lisää: Roolipelaaminen, larppaus – mitä ne oikein ovat? (Maahinkainen)

Uusille pelaajille

Tervetuloa uuden harrastuskokeilun pariin! Toivottavasti ekasta pelikokemuksestasi tulee hyvä ja nautit tästä luovasta ja sosiaalisesta harrastuksesta. Muista, että kaikkea ei voi tietää ennalta, yllätyksiä ja mokia sattuu kokeneillekin, ja pitkälle pääsee maalaisjärjellä sekä kysymällä ja ottamalla mallia. Larppiporukat mielletään usein todella mukaviksi, avoimiksi ja suvaitsevaisiksi, joten pelätä ei tarvi. Se, että tämä peli on erityisen aloittelijaystävällinen, tarkoittaa sitä, että sekä pelinjärjestäjät että kanssapelaajat ymmärtävät, että osa pelaajista on ensikertalaisia, ja tukevat heitä tarvittaessa. Vaikka larppaus usein hauskaa onkin, ei kaikki aina mene putkeen, joten jos jokin larppikokemuksessasi tai vaikkapa vastapelaajasi käytöksessä mättää tai häiritsee, ole rohkeasti yhteydessä pelinjohtoon, niin korjaamme tilanteen parhaamme mukaan.

”Uuden harrastuksen aloittaminen voi olla hyvinkin jännittävää. Etenkin uuden nörttiharrastuksen, johon kuuluu paljon materiaalia, erilaisia tarinoita, pukeutumista, kasa uusia tuttavuuksia ja tietenkin vielä heittäytymistä joksikin aivan toiseksi. Monet ovatkin tarvinneet harrastuksen aloitukseen jonkun, joka on kokeillut itse harrastusta, ja jonka kanssa on helpompaa lähteä kokeilemaan hommaa. Kaikkea ei voi kuitenkaan aina tehdä kavereiden kanssa, joten nyt nörttitytöt ovat koonneet yhteen vinkkejä larppauksen aloitukseen sekä kertoneet omia tarinoita ensimmäisestä pelistään.” 

Nörttitytöt

Lue lisää: Miten aloittaa larppaus (Nörttitytöt)

Sanastoa

In-game: Pelinsisäinen, larpin/pelin aikana tapahtuva. Tarkoittaa siis tapahtumia ja toimintaa, joka tapahtuu pelissä ja sijoittuu pelin maailmaan, ja kaikkea toimintaa, jota hahmot tekevät.

Off-game: In-gamen vastakohta, eli larpin ulkopuolinen toiminta. Toiminta, jota pelaajat tekevät/sanovat omana itsenään, ei hahmona. Jos esim. kysyt larpin sääntöjä kesken larpin tai sanot tai teet jotain, jota hahmosi ei sano/tee, niin tämä on offausta.

Pelinjohtaja, PJ: Henkilö, joka johtaa peliä/larppia. Pelinjohtaja vahtii ja varmistaa, että kaikki sujuu hyvin ja larpin juoni menee haluttuun suuntaan / eteenpäin.

Kirjoittaja, hahmokirjailija: Kirjoittavat larpin juonen, hahmot, alkuasetelman ja maailman.

Hahmoprofiili, hahmokirjoitelma, hahmo: Hahmoprofiili lähetetään pelaajille ennen larppia. Se on kirjoitus, jossa kerrotaan kaikki tarvittavat hahmon tiedot ja millainen hahmo on, jotta pelaaja osaa toimia ja esittää sitä larpissa.

Kontakti, hahmokontaktit: Pelin kannalta toisilleen merkittävät hahmot ovat toistensa kontakteja. Lähikontakteja on yleensä 1-5, muita kontakteja 5-10. Kontaktien tiedot löytyvät hahmoprofiilista, ja ne voivat olla esim. ystäviä, vihamiehiä, sukulaisia tai ihastuksia.

Proppi, proppaus: Larpeissa käytettävä ingame-vaatetus, asusteet ja kaikki rekvisiitta, lavasteet ja ingame-tarvikkeet.

PC, player character, pelaajahahmo: Tavallinen hahmo, jota pelatessa pelaaja tekee vapaasti, mitä hahmo tekisi, eikä joudu noudattamaan suoria käskyjä tai aikataulua tekojensa suhteen. Pelaajahahmojenkin pelaajille on kuitenkin kirjoitettu juonenalkuja ja tavoitteita, joiden edistyminen on toivottavaa.

NPC, non-player character, NP-hahmo: Hahmo, jonka pelaajalla on jokin tietty tehtävä larpin aikana, eikä hän siis vapaasti pelaa hahmoa. Tällaiselle hahmolle on määrätty ennalta, mitä hänen tulee tehdä pelin aikana. NP-hahmo vie useimmiten juonta jollain tapaa eteenpäin tai luo tunnelmaa läsnäolollaan.

Alkubriiffi: Ennen larpin aloitusta pelinjohtajan vetämä keskustelu, jossa kerrataan esim. sääntöjä ja larppiin liityviä asioita ja vastataan pelaajien kysymyksiin.

Loppubriiffi: Larpin jälkeen käytävä keskustelu, jossa käydään yhdessä läpi larpin tapahtumia ja puretaan hahmon tuntemuksia.

Debriiffi, debrief: Kertomus siitä, mitä omalle hahmolle tapahtui larpissa. Pyydetään joissain larpeissa kirjallisena pelin jälkeen.

Metapelaaminen, metatieto: Off-gamessa tai jonkinlaisessa sekaannuksessa saadun ingame-tiedon hyödyntäminen pelissä, esim. oman hahmon tavoitteiden saavuttamiseksi. Useimmiten täysin kiellettyä, myös tässä pelissä. Hahmosi tietää ja huomioi vain asiat, jotka hän todella kuulee ja huomaa ingame, vaikka sinä tietäisit enemmän.

Lue lisää: Sanastoa (Epel Larp ry)

Linkkejä

  • Larp-kalenteri, monet Suomessa järjestettävät larpit merkitään tänne.
  • Epel Larp ry, vinkkejä ja neuvoja artikkeleiden muodossa.
  • Nörttitytöt, erilaisia artikkeleita larppaukseen liittyen, pelikertomuksista käytännön neuvoihin ja pohdintoihin. Linkki vie suoraan larp-tägättyihin julkaisuihin.