INTEMPESTUS-LARP

Aloittelijaystävällinen liveroolipeli

Maailma

Pelissä eletään vuotta 2020 maailmassa, joka on meille aivan tuttu ja tavallinen, lukuun ottamatta yhtä selittämätöntä asiaa: keskuudessamme elää menneisyydestä kotoisin olevia ihmisiä, ja heitä siirtyy nykyaikaan koko ajan lisää.

Kummallinen aikamatkustusilmiö alkoi noin kymmenen vuotta sitten. Ihmisiä ilmestyi tyhjästä valonvälähdysten saattelemina, oudosti pukeutuneina ja joskus vanhentuneita tai jopa muinaisia kieliä puhuen. Vähitellen saatiin selville, että vastoin kaikkea järkeä kummat tulokkaat olivat siirtyneet menneisyyden eri vuosilta osaamatta itsekään selittää, kuinka se tapahtui. 

Koska aikamatkustus vain jatkui ja tulokkaat aiheuttivat levottomuuksia maailmassa, joka oli heille vieras, koottiin vähitellen järjestelmä tilanteen hallitsemiseksi. Ajastaan siirtyneitä alettiin kutsua menneisiksi ja heidät ohjattiin vastaanottokeskuksiin, joissa opetettiin puhumaan nykyajan mukaisia kieliä ja nyky-yhteiskunnan sääntöjä. Kaunis ajatus menneisten integroimisesta osaksi yhteiskuntaa ei ole päässyt täysin toteutumaan, sillä vastaanottokeskukset toimivat haasteellisissa olosuhteissa toisistaan räikeästi poikkeavien maailmankatsomusten ja historiallisten kaunojen kohdatessa ja keskusten ulkopuolisessa maailmassa menneiset kohtaavat rajujakin ennakkoluuloja valtaväestöltä. Väkivaltaisiltakaan yhteenotoilta ei olla vältytty ja poliisi tuntuu usein turvautuvan voimakeinoihin menneisiä kohdatessaan. Menneisten syrjintä työn- ja asunnonhaussa on melko ilmeistä ja koska harva heistä tietää oikeuksiaan nykymaailmassa, töihin päässeiden menneisten olosuhteet ovat usein hyvin hämärät ja jopa ihmiskaupasta puhutaan. Järjestelmä osoittautuu usein tehottomaksi monien menneisten ”unohtuessa” vastaanottokeskuksiin useiksi vuosiksi saamatta todellista apua, eivätkä kaikki menneisetkään ole valmiita luopumaan joistakin asenteistaan ja oppimaan valtavasti uutta ollakseen yhteiskuntakelpoisia.

Pemberleyn vastaanottokeskus Isossa-Britanniassa majoittaa kirjavan joukon menneisiä ja työllistää myös muutamia nykyajan ihmisiä. Britannia ajautui kansainvälisesti eräänlaiseen johtoasemaan aikamatkustusilmiön tutkimuksessa ja menneisten vastaanottamisessa, joten jotkut asukkaat on eri syistä siirretty kotimaidensa vastaanottokeskuksista Pemberleyyn. Keskuksen johto on kuitenkin ollut varsinkin viime aikoina kovin tehotonta, eikä tällä hetkellä juuri kukaan vaikuta olevan asioista vastuussa. 

Tunnelmia Pemberleyssä kiristää myös puhe uudesta lakiasetuksesta, jonka sävy on monien mielestä menneisvastainen. Jos lakimuutos toteutuisi, kaikki ulkomailta matkustaneet menneiset velvoitettaisiin palaamaan takaisin lähtömaihinsa. Menneispolitiikan keskus on kuitenkin muodostunut Britanniaan ja jotkut ovat siinä hyvinkin aktiivisesti mukana – osa kapinahengellä, osa sovittelevammin.

Yhteishenkeäkin keskukselta löytyy joidenkin asukkaiden kesken – Pemberleyssä kokoontuu raamattupiiri, sotaveteraanirinki ja nuorison ohjausryhmä, joiden ohjaajina on myös menneisiä. 

Menneisten saapuminen on aiheuttanut myös ilmiön, josta puhutaan niin muotivillityksenä, historian romantisointina kuin identiteettikysymyksenäkin. Jotkut nykyajan ihmiset ovat inspiroituneet menneisistä ja alkaneet elää historiallisten aikakausien mukaisesti luopuen esimerkiksi elektroniikasta, moderneista vaatteista ja prosessoidusta ruuasta. He itse sanovat olevansa transtemporaalisia ja löytäneensä vihdoin todellisen identiteettinsä.

Maailmankuva täydentyy vielä lähempänä peliä mm. viimeaikaisilla tapahtumilla.